Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Bazalt Taşı Nedir?

Bazalt taşı; volkanik kaya kütlelerinden oluşan siyah renkli ve sert kayaç taşıdır. Sert ve dayanıklı olmasından dolayı geçmişten günümüze kadar kaldırım taşı ve yapı taşı ve köprü malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Bazalt taşının kullanım alanları nerelerdir?

Bazalt taşı; değişik kalınlıkta ve ölçülerde bulunabildiği için mimari yapıların her safhasında, alt ve üst yapılarda, zemin ve cephe kaplamalarında, kaldırımlarda, şehir için yollarda, bahçe düzenlemelerinde kullanılmaktadır. Fiziksel ve mekanik özelliği olduğundan dolayı değişik doz ve oranlarda agrea olarak beton bileşime katıldığı görülmektedir. Ayrıca evlerde ısı depolama yöntemi ile evi ısıtmada pratik yöntem olduğu için tercih edilmektedir. Ayrıca evlerde ısıtmada kullanıldığı zaman oldukça ekonomik avantaj sağlamaktadır.

Bazal taşının kullanıldığı alanlar bunlarla sınırlı değildir tabi ki! Bazalt taşının diğer kullanıldığı alanlar; kazan ve kazan dairelerinde, yangın kapılarında, klima ekipman kanalarında, baca ve baca gazı kanallarında, deniz altı boru hatlarında boru yastıklama ve boru kaplama malzemesi olarak, trend yollarında balast malzemesi olarak, karayollarının alt yapı dolgusu ve aşınma tabakasında, liman yapımında deniz dolgusunda kullanılabilir.

Bazalt taşının özellikleri nelerdir?

Bazalt taşının en önemli özelliği volkanik kayaç olmasıdır. Bazalt taşı volkanik yanardağın püskürtmesi sonucunda oluşmuştur. Diğer taşlara göre daha sert bir yapıya sahiptir. Dayanıklılığın her zaman öndedir. Oldukça kolay ve bol bulunan bir taştır. Çok çabuk ve kolay bulunduğu için kullanım alanları da hızla artmıştır.Kayseri,Antep,Ankara,İzmir, Çorlu, Urfa, Diyarbakır gibi şehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinden çıkarılmaktadır.

Siyah renkli olması ve doku olarak da ağır bir dokuya sahip olması, ayrı bir özelliğidir. Dayanıklılık özelliğinden dolayı birçok alanda yapı malzemesi olarak kullanımı yaygınlaşmıştır, dayanıklılığından dolayı, köprü ve kaldırım yapımlarında kullanımı hızlı bir şekilde artmıştır. Ayrıca sert olma özelliğinden dolayı granit taşına göre daha çok tercih edilmektedir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

Call Now ButtonHEMEN ARAYIN