
Bazaltın Yapısı, Özellikleri, Kullanıldığı Alanlar
Doğal taşların hayatımızdaki önemi nedir? Doğal taşlar yapı ürünlerinin ham maddeleri olup ev ve ofislerimizin kaplamasında büyük ölçüde yer almaktadır. Gerek zemin kaplama gerekse duvarlardaki kaplamalarda granit, mermer, kayrak ya da bazalt taşları kullanılır.
Düz kayaçlar yerine bu taşların tercih edilmesinin sebebi ise, dayanıklılığı ve doğallıklarında ortaya çıkan hoş estetik dokularıdır. Ayrıca farklı renklerde olması önemli bir avantajdır. Doğal taşlar arasında bazalt taşı da mühim bir yer kaplamakta olup andezit ve serpantin gibi mermer kategorisinde değerlendirilir.
Bazalt taşı oluşumu ve özellikleri nelerdir? Bazaltlar volkanit yapıda olup volkanik oluşumlar sürecinde ortaya çıkar. Bir diğer deyişle geometrik yapılı volkan kütleleri de denir. Tabiattan çıkarımı ise damar ve akıntı yerlerinden olur. Geomertik olarak altıgen prizmaya sahiptir. Bu yapılar volkanik akıntıların zamanla soğumasıyla oluşmuştur. Bazaltın jeolojik yapısını ise şöyle formüle etmek mümkündür. Plajiyoklaz, Klinopiroksenin birleşimi ile belli ölçülerde Olivin, Kuvars, Manyetit ve Nefelin gibi maddelerden oluşmasıdır. Bilimsel çalışmalar bazaltın tek bir kaynaktan ergime ortaya çıkardığına da işaret eder.
Bazalt taşı kullanım alanları nelerdir? Bazalt taşı volkanik kökenli olup dayanıklı bir yapı sunar. Yapısal açıdan mermer sınıfına dahil edilebildiğinden, mermere uygun alanlarda kendine kullanım alanı bulabilir. Dayanıklılığından dolayı kamusal işlerde de tercih edilir. Zira devletin demiryolu yapımında çok tercih edilen doğal taşlardan biri kayraktır. Her türlü iklim koşuluna dayanıklı olup yapılar için de uzun ömürlüdür.
Cami gibi tarihsel yapılarda da kayrak taşına rastlanır. Denizcilik sektöründe ise gemi inşaatlarında zemin kaplaması olarak yer alır. Tabi ısı izolasyonundan dolayı evlerin yapısında da tercih edilir. Bunun dışında, zemin ve duvar kaplamasında, beton içeriğinde, baca yapımında ve asfalt gibi üretim alanlarında ham madde görevi görür.